Talents Assistant - A Research & Creative Network For A Better World

Follow us

Most Common Interview Questions with Answers

Every candidate becomes anxious before the interview. It is a heady feeling that consumes the senses of the job seekers. The only thing the mind gets busy with searching for the most common interview questions with answers.

Though according to the nature of the organizations, the job interview questions vary, still there are some most common questions that apply to almost every kind of organization. Those common job interview questions are presented here with a sample of answers.

Top 10 Most Common Interview Questions with Answers

There are the most common interview questions with answer:

 1. Tell Me About Yourself in Line with the Post You Have Applied for

For this question, the answer should be relevant to the post applied for avoiding any description or events that are not focused with the job context.

A candidate might be well trained in & passionate about some form of sports but while applying for the post of a Customer Care Executive, sports related description should not be used as it has nothing to do with the job of a Customer Care Executive.

Sample answer:

“I have always been a people’s person. I get a high in solving others’ problems which most of the people try to avoid. In my student life & family life too, I have always maintained good bonds & observed people closely which allowed me to learn about various lifestyles & problems & the way to solve them. My inquisitive nature helps me learn about people & their psychology.”

2. Why have You Applied for this Job?

This is again a tricky question where the answer should not be like” because I need a job badly” or “I want to be independent.” The problem with such simple answers is – they imply the fact that you have no special attention to the organization or for the post; you are just okay with any job for the sake of being independent.

Sample answer:

“Since the time of my graduation, when I used to find articles or advertisements or any sort of notice of job vacancy, I used to imagine myself as an employee of this organization.

The logo, the perceived work environment & the vibe always attracted me to apply. My skill is in writing copy or content that convey the desired message & it will be a dream come true if I can work for this post of my comfort for this organization to add value.”

3. Do You have Previous Job Experience? If Yes, Why have You Left that Job?

This question will call for facts that might go against the company you used to work for.

In a job interview session, the messages conveyed, the talks & conversation should be positive & constructive & must avoid negative discussion regarding the ex-employer.

If you criticize mercilessly your previous organization where you spent a few years, it will make the present recruiter believe that you might repeat this in future jeopardizing the reputation of the organization.

4. Why Should We Recruit You?

This is a question for which the answer should have some words that can validate the application of the candidate.  While answering, the approach should be sober & confident. Another trick to be successful is to speak about the topics that are important to the organizations, like how you can contribute to achieve its goals or milestones.

Sample answer:

“I strongly believe I am a deserving candidate for this post of Human Resource (HR) Executive because I enjoy the process of analyzing & evaluating the strengths & weaknesses of people around me & inspire them to fulfill their dreams. Where most people run away from problems I love to face it & bring solutions according to the situation based on my insight. ”

5. What is Your Strength?

This question is asked to understand the skills levels & competencies of the candidate. Though things are written in the CV still it is asked to hear it from the candidate. The spontaneity, attitude & depth of knowledge are measured here.

Sample answer:

“My key ability is to understand & prioritize the objective of the organization or authority I work for & dedicate my full energy to fulfill that. I like to be fully professional at the workplace & love to gel with people coming from different backgrounds. I take it as a challenge to complete my assignments or duties before the deadline.”

6. What is Your Weakness?

Now, this is a tricky thing to answer this question! When a recruiter will ask for weakness, the respondent must answer it in a way that will sound a weakness but to an extent not revealing a higher level of deficiency that will discredit him or her. It has to be told in a subtle manner which will indicate the fact that the candidate is trying to recover the weakness. 

Sample answer:

“My weakness is when I dedicate myself for some project, I forget to rest & work at a stretch sometimes which puts me in discomfort making me restless & fatigued. I have realized it & now try to make a balance between work & interval.”

Sample answer:

“Yes, I do have previous job experience & I have left that job because I achieved what I possibly could gain there. Due to my first job, that organization has been a building block in my life.

I will be grateful to them forever but I felt a static condition there & wanted to move on trying something different within my competence in another organization where I can grow with time.”

7. Tell Me About an Event Where You have Led a Group of People without any Instruction & became Successful.

This is a question that is asked to know about the ability to manage an uncertain situation of the candidate.

This is extremely important because nowadays, the elements of the environment like political, legal, economic, sociological, cultural etc are continuously changing & imposing pressure to adapt to the changes.

In such conditions, it is expected that the candidate knows how to perform ad-hoc duties.

Sample answer:

“Yes, I did manage quite a few situations like that where there were no clear instructions but I led my workgroup realizing the emergency of the situation, for example – last year there was a workshop organized by the company I worked for to be led & chaired by a renowned banker. It created a tremendous early response & huge number of people registered but due to certain emergencies our resource person could not come & conduct the workshop. I thought it is not wise to let go of this huge number of visitors being disappointed. I immediately decided to take over the program & conducted the workshop being the resource person. One second of delay in decision making could bring us huge negative publicity which I stopped & made a success out of that uncertain situation.”

8. How Would you Manage an Angry Customer?

This is important for the post where the candidate if selected will have to work directly with solving customer queries.  It is known that sometimes there are angry customers who do not act rational & become angry on trivial issues or facts. Such customers create a mess if not dealt with care & consideration.

Sample answer:

“I will take his or her complaint rationally & will focus on the issue professionally, will take him or her away to an adjacent room so that it does not become a public display & I do know sometimes people vent out their emotion in irrelevant places. So, I will not get perturbed & will listen to the grievance with patience to sort it out by offering him or her some complimentary gift or product as I know if an angry customer can be turned into a satisfied one, he or she is supposed to bring a lot more new customers. If it is our fault, then I will definitely apologize & re-work on the error & if it is not our fault then I will be equally humbled to explain it till it satisfies.”

9. Sometimes the Workload will be Extreme, You might have to Work on Holidays, will You be Able to?

This is a tough question to answer in a simple “yes” or “no”. This answer should be explained in a few lines. If an instant “yes” is answered, then it might seem that the candidate is desperate for a job & to sustain or survive ethical viewpoints could be sacrificed.

A “No” might not be liked by the recruiters & they might think that this candidate lacks the zeal.

So a balanced answer should be there.

Sample answer:

“I believe the hard work & dedication of employees will be valued by the organization. Based on the emergency or nature of the task, occasionally if it requires working on holidays with extreme workload, it is fine as long as my seniors will guide me.”

10. What is Your Salary Expectation?

If the interviewer asks this question, the answer should be tricky, that will leave food for thought for the recruiters also. It is better to reply to this in detail rather than in just a word. Some organizations mention the amount of salary in the job opening notice where this question is not asked.

Sample answer:

“I expect a competitive salary for this post. As I used to work in my previous job with 30,000 BDT for the same post, with my enhanced knowledge & experience now I expect 40,000 BDT as the starting amount.”

These are some most common interview questions with answers for the job seekers. Although job interviews sometimes make people nervous & due to nervousness the confidence gets lost, a well preparation can bring it back. Here wishing all the candidates a successful job interview experience!

References:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *